Instagram, aneb jak nespadnout do sítě

září 21, 2019

 Ahoj!

Instagram, instáč, insta- sociální síť, která v posledních letech zažila obrovskej boom, předehnala starej dobrej facebook, kterej jsme si ve 13 všichni tak pracně zakládali a nenechá naše ruce (a mozky) chvíli v klidu, protože každou chvilku scrollujeme feedem a čekujeme co je novýho.



Někdo instagram miluje, někdo ho zatracuje, někdo na něm postavil svou kariéru a někdo na něm denně svým followerům a mnohdy i sám sobě nálhává, jakej že to má dokonalej život. Však to znáte. Dnešní článek bude o zdravém přístupu k sociálním sítím a jak to dělám já, abych si v návalu online doby udržela zdravý offline život.


Jak často je moc často?

Taky denně vidíte desítky lidí co si čekání bezmyšlenkovitě zkracují tím, že vezmou do ruky mobil a jedou instáč? A taky vnímáte, že "dívání se kolem nás" už prakticky vymizelo ze světa a lidé ho berou jako něco divného? Asi je to kombinací studu, strachu a "mamvpičismu", ale většina lidí automaticky radši kouká do displeje než na svět kolem. Občas je mi to líto, protože když se rozhlédnu, tak vidím jen sklopené osvícené tváře. Na druhou stranu pro to mám pochopení, protože se tím "chráníme" a udržujeme si kolem sebe takovou neprostupnou bublinu, kterou si značíme osobní prostor. Kdy je tohle všechno za hranou se neodvažuji soudit. Je to otázka na každého z nás a jediné co nám zbývá je zamyslet se, jestli nám při sledování cizích životů na instagramu neprotéká ten vlastní mezi prsty.


Jak neuvěřit lžím a zdánlivým pohádkám?

Víte, že google díky svým algoritmům dokáže ovlivnit svoje uživatele skrz reklamy? Malé reklamy na okraji monitoru, reklamy, které na pár sekund vyskočí před videem na youtube, než kliknete na tlačítko přeskočit.
A uvědomujete si, že když se necháváme naočkovat pitomou reklamou, jak moc nás mohou ovlivňovat lidé, které dlouhodobě sledujeme na sociálních sítích? Slovo influencer nevzniklo náhodou. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaké účty sledujete?  Jaký máte pocit, když denně vídáte drahá auta, luxusní dovolené, vymakané postavy nebo dokonale naaranžovaná jídla? Myslím, že na podobný profil narazil snad každý. Cítili jste se na 100% plní inspirace? Nikdy jste se neporovnávali a neměli pocit, že Vy selháváte nebo že jste něco míň?
Nechci Vás nabádat k tomu, abyste takové profily nesledovali, nesledujte je, pokud to nezvládáte. Myslím si, že tu nemusím vypisovat spoustu triků, které se používají na vylepšení fotek (a profilů)- od dobré pózy, přes plastické operace až po tisíce filtrů a aplikací, ale je to Váš problém pokud těm lžím uvěříte a sami sebe  budete soudit na základě fotek cizích lidí.
Nikdo nebude postovat nepovedené fotky. Je naprosto normální, že se chceme prezentovat v co nejlepším světle- jak v realitě (proto se hezky oblékáme, myjeme si vlasy, slušně se chováme), tak na internetu, kde si to ještě ke všemu může kdokoliv najít a prohlédnout.
Myslím si, že je v pořádku zvažovat, co vše pouštíme do světa, ale není v pořádku úmyslně upravovat realitu. Je důležitý zamyslet se, jestli si (my sami i lidé, které sledujeme) nehrajeme na něco, co není úplně pravda, protože i malá lež je lež a lhát sami sobě do kapsy je víc než trapný. Proto sdílejte pravdu a pokud s ní nejste spokojení, tak dřív než ji změníte na sociálních sítích kvůli ostatním, změňte ji v realitě kvůli sobě.

Instagram za život?

Denně rozdáme desítky srdíček, liků či komentářů. Představili jste si jaké by to bylo, kdybychom se takhle chválili i v realitě? Myslím, že spoustě lidem by se zvedlo sebevědomí a proto chvalte nejen na instagramu, ale i v životě. Cokoliv se Vám líbí, cokoliv hezkého vidíte, pochvalte to. Nejenže to zlepší náladu někomu jinému, ale i Vám samotným. Rozdávat radost je totiž jeden z nejnádhernějších pocitů. Ze začátku to možná bude zvláštní, protože místo doubletapu na fotku budete muset otevřít pusu a projevit trošku iniciativy, ale věřte mi, stojí to za to.

Všeho s mírou? Zlatá střední cesta

Tak nějak jsem tušila, že skončím zase u tohohle, když ona je to svatá pravda- balanc, zase to moje oblíbené slovíčko. Nemusíte si nutně mazat účet nebo rušit doma přístup k internetu abyste se vyhnuli všem nástrahám sociálních sítí. Zkuste jen používat mozek. Jednoduše řečeno naučte se ovládat svůj účet tak, aby on neovládl vás. Pokud je to potřeba zařaďte si jeden den v týdnu bez techniky, nebo si vymezte denně hodinku, kdy všechno vypnete a budete mít chvilku klidu pro sebe a pro své nejbližší. To je totiž život. Neomezujte se, nebuďte obsesivní co se týče aktivity na instagramu ani co se týče pocitu z jeho nadužívání. Obojí Vám totiž může komplikovat život a to je přesně to, co by sociální sítě neměly.



Kajka x





Mohlo by se Vám líbit

0 comments